Event

woensdag 17 feb 2021
LUX, Mariënburg 38-39 Nijmegen
Stranger Than Paranoia: van Kemenade/Budha Building + ICP Orchestra ONLINE

Festival Stranger Than Paranoia gaat door ! Voor de 1e keer online te bewonderen van Vladivostok tot Sao Paolo. Onze speciale dank gaat naar LUX Nijmegen die last minute inspringt om het festival mogelijk te maken!

Podium JIN biedt deze stream hier gratis aan met de mogelijkheid voor een donatie zodat we in toekomst nog vele concerten kunnen organiseren. Thuis genieten van 2 topconcerten en zelf bepalen wat je ervoor over hebt:  Jazz We Can! 

livestream

20.30 - 21.05: Duo Budha Building & Paul van Kemenade

21.05 - 21.15: Pauze

21.15 - 22.00:  ICP  Orchestra


Paul van Kemenade/Budha Building (a.k.a. Hans Timmermans)


Het festival opent met een bijzonder duo van altsaxofonist van Kemenade en Budha Building, electronics / pc sampling.

Budha Building is de alias van Hans Timmermans een multi-instrumentalist en elektronica kunstenaar. Met een compleet leger aan elektronica en computers om zich heen schept hij klankwerelden die zich bewegen tussen etnische-, ambient- en filmklanken – en alles wat zich daartussen kan bevinden. In grove lijnen zou je kunnen stellen dat het elektronica potentieel van Budha Building een heel orkest in zich bergt en dan nog wel een met onbegrensde mogelijkheden.Timmermans is al 25 jaar acrief in de elektronische muziek en heeft producties gemaakt voor  internationale bedrijven als Discovery Channel, VH1, HBO en National Geographic

Initiatiefnemer van het festival; Saxofonist Paul van Kemenade beweegt zich soepel tussen verschillende muzikale settingen, van bop tot flamenco en van vrije impro tot klassiek. Hij weet als geen ander ongewone bezettingen samen te stellen. Het duo van Kemande/Budha Building is hiervan het zoveelste voorbeeld.

Van Kemenade en Timmermans vonden elkaar in de zoektocht naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden en een nieuw project was een feit. Gedurende een tour in Rusland werden de ingrediënten verzameld voor hun cd Russian Roads (2020). Het album is weer een mijlpaal in het oeuvre van Paul van Kemenade.

Vanavond een kleine reis over “Russian Roads”. Gordels vast!

Bezetting : Paul van Kemenade – sax, Budha Building –electronics/pc sampling

Muziek:


Website:  

https://www.paulvankemenade.com/https://www.hanstimmermansmusic.com/budha-building

ICP Orchestra (Instant Composers Pool)


(foto Pieter Boersma)

Het ICP Orchestra is uniek in de wereld, een kruising tussen bigband en kamerorkest, waarin blazers en strijkers op het scherp van de snede improviseren. Instant Composers Pool werd in 1967 opgericht door Han Bennink en Misha Mengelberg en ontwikkelde zich tot een veelzijdig orkest, dat Amerikaanse swing koppelt aan Europese muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme.

Het ICP Orchestra is niet alleen in Nederland legendarisch, zo blijkt uit recensies uit de internationale media. ‘This is fabulous music’, juichte London Jazz News na een recent optreden, en The Guardian sprak van ‘a miniature lesson on the evolution of European jazz-influenced improvisation.’ New York Times: ‘They are brilliant soloists, scholars and physical comedians, critics and joy-spreaders.’

Het repertoire van ICP bestaat voor een belangrijk deel uit composities van pianist Misha Mengelberg, die in 2017 op 81-jarige leeftijd overleed in Amsterdam. GeĂŻnspireerd door Duke Ellington koos hij voor musici met heel verschillende achtergronden, ieder met een geheel eigen stijl. De plaats van Mengelberg is ingenomen door Guus Janssen, die ook als componist zijn bijdrage levert. Aanjager van het stel is drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen.

‘Dada humour everywhere threatens to infiltrate the sawing strings, riffing horns and leapfrog rhythms; the group’s stock-in-trade is to confound expectations by distorting the familiar and carousing with the irrational. Wear a safety helmet while listening’ (The Wire)

Bezetting: Michael Moore - altsax/klarinet, Ab Baars - tenor sax/klarinet, Tobias Delius  - tenorsax/klarinet, Wolter Wierbos  - trombone, Guus Janssen - piano, Mary Oliver  -(alt)viool,, Ernst Glerum  -bas, Han Bennink –drums.Website: http://www.icporchestra.com/

Locatie: Podium JIN Youtube kanaal

Aanvang:  20.30

Aanvang: 20u30

<   overzicht   >