Over ons

WIJ ZIJN JIN

In Nijmegen heeft tot 2000 een landelijk gerenommeerd jazzpodium bestaan, te weten O’42. Na de sluiting van O’42 ontbrak het Nijmegen aan een jazzpodium dat kwalitatief vergelijkbaar was met podia in andere middelgrote steden. Een ernstig verlies voor het Nijmeegse en regionale publiek, maar ook voor de regionale en nationale musici.

De stichting Jazz & Impro Nijmegen – de JIN dus – is in 2001 opgericht met als doelstelling de podiumfunctie zoals die in O’42 bestond te doen herleven. In de oprichtingsakte staat als doel omschreven: ‘het bevorderen van jazz gerelateerde muziek en improvisatie in de regio’s Nijmegen en Arnhem (het KAN-gebied), onder meer door het organiseren van concerten, optredens, evenementen, festivals, cursussen, workshops en andere jazz- en improvisatiemuziek gerelateerde bijeenkomsten.’ In de periode 2001 tot midden 2005 heeft dat geleid tot 96 concerten (± 20 per jaar) met gemiddeld 50 bezoekers, doorgaans in The Shuffle, een horecagelegenheid buiten het centrum van de stad. De programmering bood veel variatie met een bijzondere nadruk op aanstormend talent; voor een overzicht hiervan zie Jazzprogramma 2000 – 2005.

Vanaf 2002 zijn de workshops aan het pakket van de JIN toegevoegd, één voor beginners en één voor gevorderden, in een omvang van 10 tot 12 spelers per groep en begeleid door een professionele kracht. Driemaal per jaar werden de resultaten ten gehore gebracht in een horecagelegenheid.

Geleidelijk aan werd echter duidelijk dat de horeca zich qua locatie en sfeer minder goed leent voor concerten die een aandachtig luisterpubliek vragen. Subsidie, nodig om artistieke kwaliteit te kunnen bieden, bleek bovendien erg lastig te verkrijgen voor een podium in de horeca. In de loop van 2005 bleek dat het programmeren in de horeca niet meer sluitend te krijgen was. Het bezoekersaantal had echter getoond dat er wel vraag was naar het muziekaanbod van de JIN. Een nieuw bestuur gooide daarom medio 2006 het roer om en besloot podiumfaciliteiten te gaan zoeken binnen het zalenaanbod in de cultuursector in Nijmegen, en hiervoor ook subsidies en sponsoren te gaan werven.

In het voorjaar 2007 honoreerde de gemeente Nijmegen deels een incidentele subsidieaanvraag voor 5 concerten. In het cultuurcentrum de Lindenberg is (naar aanleiding van het samengaan met het Steigertheater) nieuwe podiumruimte gecreëerd, waar ook muziek geprogrammeerd kan worden. Naast andere instellingen kreeg de JIN hiertoe faciliteiten aangeboden.

De JIN heeft het aanbod met enthousiasme aangenomen en heeft in het tweede deel van 2007 een vijftal concerten geprogrammeerd, waaronder het 100ste. Bij dit concert werd Paul Elshout, JIN’er van het eerste uur en programmeur van alle concerten, feestelijk toegesproken door de Nijmeegse wethouder Hannie Kunst.

Na de ongewenste stilte in 2006 zijn de JIN-jazzconcerten in de tweede helft van 2007 hervat, en ze zijn er sindsdien zowel kwalitatief als kwantitatief op vooruitgegaan. Dit proces zet bovendien nog steeds door; voor een overzicht van de concertgeschiedenis vanaf 2007 zie Programma-overzicht 2007 tot heden.

STICHTING JAZZ & IMPRO NIJMEGEN (JIN)

Adres:

Kastanjehof 24 6533BX Nijmegen

RSIN 810411854
KVK 09119924
Bank NL46 ABNA 0553 9593 60
BTW NL 0810411854801