Jort Terwijn’s Önder – Keep An Eye The Records on Tour


Event Details


jort terwijl
Onderdeel van The Records On Tour (Powered by VNJJ & Keep an Eye Foundation)
De van oorsprong Nijmeegse bassist en componist Jort Terwijn behoort tot de nieuwe lichting topbassisten die ons land rijk. Hij speelt in tal van formaties, beheerst het complete traditionele idioom maar buit in zijn eigen band Önder volledig zijn creatieve vrijheid uit.
Na het succesvol ontvangen debuutalbum Önder, Vol. 1, is het vervolg op komst:

Önder, Vol. 2 is een retrospectieve blik op de afgelopen twee jaar. Met nummers over (verloren) geliefden, buleria-ritmes, overstromingen, hersenorkanen, falende politici en ballet. Het is daarmee een weerspiegeling van de tijd en schijnt een hoopvol licht over de toekomst. De album release staat gepland voor halverwege januari 2023.

Net als in Vol. 1 creëert de band een nieuw referentiekader waar de conventies over hoe de bas moet worden benaderd, waargenomen en begrepen, overhoop worden gehaald.

De muziek van Önder is sterk geïnspireerd door musici als Petter Eldh, Rosalia, ADHD, Kali Malone en nog veel meer (veelal) Europese hedendaagse musici die spelen op het gebied van geïmproviseerde muziek, jazz, folkloristische muziek en pop. Ze creëren een frisse en zeldzame installatie van basinstrumenten in de context van akoestisch-elektronische instrumentale muziek.

Composities gaan van hypnotiserende, labyrintische drones tot choped beats en van open soundscapes tot harde avant-garde die constant op zoek zijn naar nieuwe wendingen in de muzikale lijn van de jazz.

Jort Terwijn en Nick Thessalonikefs vormen met hun spel op contrabas en drums de kern van het ritmisch sterk onderlegde ensemble Önder.
Alessandro Mazzieri brengt daar een hedendaagse textuur op aan met zijn basgitaar en synthesizer, waardoor de muziek elementen van een ingetogen vorm van postpunk krijgt en omgeven wordt door zachtaardige elektronica.
De basklarinet van Hristo Goleminov en Federico Calcagno meanderen in dit dromerige muzikale landschap als een schitterende rivier die door de onderliggende glooiingen af en toe uiteengaat in verschillende stromen en dan weer bij elkaar komt.

De sound van Önder verweeft een scala aan muzikale stijlen en creëert zo een geheel eigen spanning en dynamiek, waarin er voor de luisteraar voldoende ruimte blijft om zelf accenten te leggen. Nergens dringen de muzikanten zich op of vechten zij om de aandacht. Eerder ondersteunen de bandleden elkaar en nodigen zij elkaar uit te excelleren en de luisteraar om af te dalen in hun warme muzikale universum.

Önder won in 2021 de Leiden Jazz Award en in 2022 The Records van de Keep an Eye Foundation. De jury aldaar was onder de indruk van het samenspel en de manier waarop drum en bas op elkaar aansloten. Origineel en met een volkomen natuurlijk aanvoelend gebruik van elektronica.

Dat belooft een lekkere opening van het voorjaarsseizoen te worden bij Podium JIN in de Thiemeloods!

Line-up:

Jort Terwijn (NL)– Contrabas/Guitara Portuguesa/Synthesizer
Federico Calcagno (IT)– Basklarinet
Hristo Goleminov (PT) – Basklarinet
Alessandro Mazzieri (IT)– Basgitaar
Nick Thessalonikefs (GR)- Drums

Aanvang 20.30
Tickets VVK: 12,50 excl., 7,50 <26 jaar, kassa 15.00 ’The Records on Tour’ is een samenwerking tussen de VNJJ en de Keep an Eye Foundation. Dit project bouwt voort op het jazzconcours The Records waar drie winnaars ieder een prijs van €10.000,- ontvangen voor de realisatie van een eigen album. De album release vindt een jaar later plaats in het Bimhuis en vormt tevens het startmoment voor ‘The Records on Tour’.