Brederode: Ruins and Remains


Event Details


Festival Jazz International Nijmegen opent editie 22 met een ECM Album release van Wolfert Brederode. Deze avond presenteert Wolfert “Ruins and Remains”, zijn vierde album voor het internationaal gerenommeerde ECM Records. Het is weinig pianisten gegeven zo herkenbaar te spelen en toch zo verrassend te zijn.

Voor dit album werkt hij samen met slagwerker Joost Lijbaart en het Matangi String Quartet,  het kwartet dat met veelzijdige projecten zijn sporen ruimschoots heeft verdiend.

Ruins and Remains  kan worden beschouwd als een muzikale contemplatie over de veerkracht van de mens. Hoewel het oorspronkelijke idee zijn wortels had in de herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog ruim een eeuw geleden heeft dit project, in het licht van de recente ingrijpende gebeurtenissen, geleidelijk aan een breder- maar ook persoonlijker karakter gekregen.

In Ruins and Remains vormen de groepsleden één veelkoppig wezen, waardoor de muziek veel meer is dan een samengaan van piano- en drums en strijkkwartet. Invloeden van jazz, minimal, klassieke muziek, folk- en contemporaine muziek vloeien op een natuurlijke wijze samen in dit genre-overschrijdende project.

En rondom twee terugkerende hoofdmotieven ‘Ruins’ en ‘Remains’, wisselen melancholieke vergezichten, lyrische melodieën, abstracte klankvelden- en avontuurlijke improvisaties elkaar af in een eigenzinnig muzikaal universum.

Weinigen is het gegeven met zo weinig noten zo sfeerbepalend te zijn” De Volkskrant.

“Het drama in Brederode’s spel zit niet in de kracht van de aanslag of een excessief aantal noten maar in zijn weloverwogen verhaal” NRC Handelsblad

“A pianist who can traverse a beguiling range of seemingly understated yet potent mood and atmosphere” Jazz Journal

Bezetting:

Wolfert Brederode – piano,
Joost Lijbaart – drums, percussie,
Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor   – viool,
Daniël Torrico Menacho – viool,
Karsten Kleijer – altviool,
Arno van der Vuurst – cello.

Zaal open: 20:00 uur

Kaart voorverkoop

Concert is mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds