FJIN/JIN: Craig Taborn (VS)


Event Details


Craig Taborn – Shadow Plays

Met Craig Taborn heb je een authentieke en vernieuwende jazzmuzikant op je podium. Zijn geïmproviseerde soloconcerten zijn ware belevenissen waarin hij de hele jazzgeschiedenis binnenstebuiten keert, de mogelijkheden van de piano oprekt en je meesleurt in zijn ideeënrijkdom. 

Liefhebbers van zowel jazz als hedendaagse klassieke – en elektronische muziek bewonderen de manier waarop hij de klank van de piano tot in detail weet te ontleden. Sinds het verschijnen van zijn solo-album Avenging Angel  (2011) behoort hij tot de ‘absolute elite van de jazzpianisten’ (de Volkskrant).

Taborn zijn aanpak verder verfijnd en ontwikkeld binnen verschillende formaties. In 2021 verscheen een tweede solo-album op ECM Records, getiteld Shadow Plays. Het volledig uit improvisaties bestaande album werd live opgenomen in het Wiener Konzerthaus en wordt door vele recensenten beschouwd als een nieuw hoogtepunt binnen zijn toch al indrukwekkende oeuvre. 

“It reflects Mr Taborn’s galactically-broad interests along with his multifaceted technique” (New York Times) en verklankt ” Craig’s world of whispered, wide-spaced figures, ringing overtones, evaporating echoes and glowering contrapuntal cascades” (The Guardian).

Craig Taborn maakte op jonge leeftijd al naam in de groepen van James Carter en Roscoe Mitchell, en was minstens tien jaar lang de meest gevraagde piano/keyboardspeler van New York. Hij leidde verschillende eigen formaties waarvan meerdere albums eveneens verschenen op ECM. Craig werkte veel samen met generatiegenoten als Vijay Iyer, Chris Potter en Dave King, drummer van The Bad Plus.

Op deze avond is de pianovirtuoos onderdeel van Festival Jazz International Nijmegen.

Craig Taborn: piano

VRIJDAG 28 OKT
LINDENBERG CULTUURHUIS
20:00 UUR
€22,50 VOORVERKOOP / €25 AAN DE DEUR

VOORVERKOOP KAARTEN