Festival Jazz International: Wolfert Brederode/ Saskia Lankhoorn/Mark Guiliana 4tet


Event Details

  • Date:
  • Venue: LUX

Zondag 28 oktober – Concertgebouw De Vereeniging & LUX
Dagkaart: €25,00 (early bird) / €30,00 (regulier)
Concertgebouw De Vereeniging:
Saskia Lankhoorn / Wolfert Brederode trio – Musings from the Lowlands
14:30 – 15:30 uur

De klassieke pianiste Saskia Lankhoorn en jazz pianist Wolfert Brederode delen het concertpodium voor Musings from the Lowlands. Een gezamenlijk project van de enige twee Nederlanders die onder eigen naam hebben opgenomen voor ECM. Dit Duitse platenlabel is toonaangevend voor zowel hedendaagse klassieke muziek als voor geïmproviseerde muziek, werelden die volgens Saskia en Wolfert steeds meer samenvallen. Deze muziek gaat niet over genres en grenzen, maar over menselijkheid, liefde voor klank, en een directe band met je omgeving. Het Nederlandse landschap is hun inspiratiebron bij het creëren van een verrassende muzikale wereld. Stijlen en genres worden op een natuurlijk wijze vermengd in een intieme setting, toegankelijk en uitdagend tegelijkertijd.


Saskia


Wolfert

•••

Bibliotheek Nijmegen (gratis entree):
I Compani – FelliniAmo: Remembering Federico Fellini (1920-1993)
16:00 – 17:00 uur

I Compani brengt een ode aan Federico Fellini, de famueze Italiaanse regisseur die 25 jaar geleden overleed. Fellini wordt herdacht met nieuwe bewerkingen van de filmmuziek van Nino Rota en enkele eigen composities, terwijl de videojockey filmscènes, foto’s, tekeningen, en teksten combineert.

De band tussen I Compani en Fellini gaat terug naar een reeks optredens in 1984 in het toen pas geopende Cinemariënburg, de voorloper van LUX. Het live spelen bij filmscènes was voor saxofonist en bandleider Bo van der Graaf een droom die uitkwam. Met zijn jazz-en filmmuziek ensemble heeft hij dat al meer dan 30 jaar steeds verder uitgewerkt. Op allerlei manieren experimenteert I Compani met combinaties van muziek, beeld, theater, poëzie en dans. De huidige bezetting van I Compani bestaat uit zes topmusici en een veejay, bevlogen improvisatoren die een energieke set spelen.

Bezetting:
Bo van de Graaf – saxofoons
Friedmar Hitzer – viool
Gert Wantenaar – accordeon
Leo Bouwmeester – piano
Arjen Gorter – bas
Rob Verdurmen – drums
Martijn Grootendorst – beeld

•••

LUX:
The Pack Project 2018 – Wietse Voermans (NL)
19:30 – 20:30 uur

The Pack Project is het jaarlijks terugkerend jongtalentenproject van Festival Jazz International Rotterdam & Nijmegen. Dit jaar presenteert de Rotterdamse saxofonist Wietse Voermans zijn ‘Pack’, een exclusieve band die door hem samen met de artistieke leiding van Jazz International is samengesteld. Wietse Voermans is uitgekozen om zijn karaktervolle saxofoonsound en zijn hoogstaande solistische vaardigheden en zeggingskracht.

Voor The Pack Project laat Voermans zich vooral inspireren door musici die hij bewondert om hun spel en persoonlijkheid, niet in eerste instantie om het instrument dat zij bespelen. Hij nodigde vier instrumentalisten uit plaats te nemen in zijn band: rietblazer Michael Moore, de Deense tubaspeler Rasmus Svale Kjærgård Lund, contrabassist Alessio Bruno uit Italië en de Nederlandse drummer Onno Govaert. “Vier musici die geïnteresseerd zijn in free-impro maar ook veel ervaring hebben met gecomponeerde muziek” zegt Voermans. “Ik vind het interessant muzikanten met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Het is hun persoonlijkheid en lyriek die ik aantrekkelijk vind. Soms geef ik ze een stem die ze niet gewend zijn. Daarin zit de spanning.” Met Michael Moore en Onno Govaert in de band wil Voermans ook een connectie maken met de Amsterdamse vrije-impro scene.

Wietse Voermans (NL) – altsax
Michael Moore (NL) – klarinet/ altsax
Rasmus Svale Kjærgård Lund (DK) – tuba
Alessio Bruno (NL/IT) – contrabas
Onno Govaert (NL) – drums

•••

LUX:
Mark Guiliana Quartet (VS)
21:00 – 22:00 uur

Mark Guiliana staat vooraan een nieuwe generatie drummers die vrijelijk jazz, pop en dance ritmes voor elkaar inwisselen. Niet voor niks was hij de drummer die David Bowie bijstond voor Blackstar, en was hij jaren de vaste drummer van Avishai Cohen. In zijn eigen projecten combineert Mark vaak zijn akoestische drums met elektronische beats, maar met zijn jazzkwartet gaat hij juist de uitdaging aan om alle vrijheid en vormen van experiment te vinden ‘inside the box’. Technisch is hij meesterlijk, maar hij schept er nog het meeste genoegen om zichzelf al spelende te verrassen. Het is apart om te spreken van begeleiders van een drummer, maar er wordt veel gevraagd van zijn muzikanten om zijn virtuoze en polyritmische wendingen te kunnen volgen. Toch zijn de vier zo hecht op elkaar ingespeeld dat het voelt als een band die spreekt met één stem.

Mark Guiliana – drums
Fabian Almazan – piano
Jason Rigby – sax
Chris Morrissey – bas

Kaarten zijn hier te koop.