Festival Jazz International Nijmegen: Akinmusire 4tet/ ArtEZBig Collect./Bughouse/Kalfa/D


Event Details


Benjamin Herman’s Bughouse (NL)
19.00 – 19:55 uur

Hij is dit jaar 50 geworden, maar Benjamin Herman springt nog altijd als een jonge hond van het ene naar het andere project. Met Bughouse laat hij een langgekoesterde wens uitkomen: keihard jazz-punk knallen. Dat zat er al bij hem in sinds hij als broekie de rebelse saxofonist Xero Slingsby in Amsterdam op straat een mix van punk en freejazz zag spelen. Dat wilde Herman ook wel. Het duurde even voor hij daar de juiste bandleden voor vond, maar toen hij drummer Olav van den Berg tegenkwam viel alles op zijn plaats. Olav is berucht als een van de hardste en strakste hardcore-punkdrummers ter wereld. Voor gitarist Reinier Baas en bassist Peter Peskens (Jungle By Night) is dit project iets dat ze anders nooit doen, maar ze gaan er ook met veel zin vol tegenaan. Met welke noodvaart en volume het ook gaat, zoals in alle projecten die Benjamin Herman doet, blijft zijn eigen stemgeluid altijd herkenbaar.

Benjamin Herman – saxofoon
Olav van den Berg – drums
Reinier Baas – gitaar
Peter Peskens – bas


The Arrival of the Swifts


The Rubber Room

•••

Sanem Kalfa & George Dumitriu (NL)
20:00 – 20:30 uur
21:25 – 21:55 uur

Van subtiel en meeslepend tot explosief en theatraal. De Turkse zangeres Sanem Kalfa en de Roemeense poly-instrumentalist George Dumitriu halen een enorme melodische creativiteit in elkaar naar boven. Turks verlangen, Braziliaanse melancholie, Italiaanse wijsheden, en Perzische liefdeslyriek vormen de bron van hun muzikale verkenningen. Het Amsterdamse duo is enorm virtuoos, maar in dialoog klinken ze even speels als intiem. Sanem Kalfa zingt behalve in haar Turkse moedertaal, ook in het Portugees, Italiaans en Engels. Ze maakte indruk op Quincy Jones die haar als juryvoorzitter de jazz-vocal award van de Montreux Jazz Competition gaf.

Sanem Kalfa – zang, elektronica
George Dumitriu – gitaar, altviool

•••

ArtEZ Big Collective (NL)
20:00 – 20:30
21:25 – 21:55 uur

Alsof ze al jaren samen spelen, zo lekker en gesmeerd klinkt het jonge ArtEZ Big Collective uit Arnhem. Deze club van ruim twintig studenten van de opleiding Jazz & Pop heeft dan ook niet de minste bandleiders: saxofonist en componist Frans Vermeerssen en violist Jasper le Clercq. Te verwachten: eigen werk van beide begeleiders, Michiel Braam, Gerschwin, Morricone en zelfs een groovy bewerking van Britney Spears. Met een line-up van 4 x koper, 6 x riet, 6 x strijkers, een dubbele ritmesectie én zang bruist en swingt niet alleen het goedgevulde podium, maar ongetwijfeld ook het publiek!

Het ArtEZ Big Collective wordt begeleid door Frans Vermeerssen en Jasper le Clercq.

•••

Anton Goudsmit (NL) / Andreas Schaerer (CH)
20:35 – 21:20 uur

Het is zo’n acht jaar geleden dat gitarist Anton Goudsmit de Zwitserse stemkunstenaar Andreas Schaerer voor het eerst ontmoette. Tijdens het National Arts Festival in Zuid-Afrika, waar Anton speelde met zijn band The Ploctones, gingen er geruchten over die ‘te gekke Zwitser’ die alles zou kunnen met zijn stem. Na zijn ontmoeting met Schaerer begreep Goudsmit de opschudding en zij deelden een dag later het podium, en zetten samen met rapper saxofonist Soweto Kinch en pianist Bokani Dyer de tent volledig op z’n kop. Sindsdien is de samenwerking tussen Goudsmit en Schaerer steeds hechter geworden. Als duo ontwikkelden ze samen een project voor Jazzwerkstatt Bern. Goudsmit en Schaerer werken vanuit eigen composities met een groot improvisatorisch gehalte. Ze putten uit allerlei genres en gieten hun vondsten al improviserend in een nieuwe vorm, dat een heel eigen en uniek klankbeeld geeft.

Speciaal voor Festival Jazz International Rotterdam en Nijmegen is vocalist Andreas Schaerer uitgenodigd voor twee performances in het kader van ‘the voice’; één in duo met gitarist Anton Goudsmit en één als gastsolist bij het New Rotterdam Jazz Orchestra.

Anton Goudsmit – gitaar
Andreas Schaerer – vocalen

•••

Ambrose Akinmusire Quartet (VS)
22:00 – 23:00 uur

Ambrose Akinmusire is een van de meest besproken muzikanten van zijn generatie. Als Blue Note je vraagt een live-album op te nemen in de Village Vanguard, waar zoveel jazz-helden je zijn voorgegaan, dan zou je als 35-jarige trompettist goed nerveus kunnen worden. Zo niet Ambrose, die zijn spel meer en meer opvat als een spirituele bezigheid waarbij hij ‘the spirit’ in staat stelt via hem te spreken. Hij heeft dan ook een uniek stemgeluid, een zangerige, haast pratende manier van trompet spelen. Om de toon heen spelend, met ventielen half in, en met ademgeluiden breidt hij zijn palet uit met allerlei expressionistische klanken.
Ambrose neemt hetzelfde kwartet mee naar Nijmegen als waar hij zijn recente live-album mee heeft opgenomen. Waar andere trompettisten vaak kiezen voor de veilige keuze van een kwintet, benut hij de vrijheid die een kwartet biedt om alle uitersten in zijn muziek te verkennen.

Line up
Ambrose Akinmusire – trompet
Sam Harris – piano
Harish Raghavan – contrabas
Justin Brown – drums

Kaarten zijn  hier te koop.