Bonsai Panda


Event Details


All out creativiteit en ‘en passant’ gelijk de halve 20e eeuw qua muzikale invloeden meenemen in een alsmaar uitdeiend oeuvre, zo zou je Bonsai Panda kunnen beschrijven. Onvoorspelbare kost, maar toch toegankelijk, alsof Stockhausen en Hendrix samen een hedendaagse pop- of dancetrack zouden maken, zoiets. Maar dan anders!

Short Term Memory music noemen ze het zelf, wat eerder een advies aan de luisteraar lijkt als de toestand van de muzikanten ; je hoeft niet te begrijpen waar het vandaan komt of naar verwijst, gewoon voorbij laten komen die referenties en muzikale strapatzen. Deze Panda’s staan niet op een eenzijdig dieet maar lijken op alles te kauwen ; Bonsai!

Check het als je durft op hun nieuwe, binnenkort te verschijnen album, of beter nog: laat je live verrassen en meevoeren.

De groep is het geesteskind van trombonist Louk Boudesteijn en gitarist Jelle Roozenburg. In hun muziek draait alles om vrijheid waarbij de luisteraar wordt meegenomen op een sonische trip. Stevig gitaarriffs, opzwepende jazzsolo’s, computerspel-achtige elektronica, modern klassieke sferen, lyrische melodieën; de Panda’s leggen zichzelf geen enkele beperking op waardoor de muziek avontuurlijk, fris en onvoorspelbaar klinkt.

Gitarist Jelle Roozenburg studeerde na zijn jazzopleiding electronische compositie en componeerde met die kennis voor Bonsai Panda voor koren, kerkorgel, wind instrumenten en strijkkwartetten maar is evenmin vies van een stukje prog- en punkrock. Voeg daarbij het jazzgehalte van de gelauwerde trombonist en componist Louk Boudesteijn die buiten de jazz ook speelde met Paul Weller, Lionel Richie, Diana Ross, Candy Dulfer, Racoon, Bløf en Di-rect en je snapt dat purisme ver te zoeken is. Zeker indien aangevuld met de eigenzinnige ‘leftfield’ benadering van drummer-componist Jimmi Hueting en de verfijning en virtuositeit van blazers Romain Bly en David Kweksilber en je weet dat je muzikaal gezien alle kanten op kunt.

Naast Louk Boudestijen (New Rotterdam Jazz Orchestra, Paul van Kemenade Quintet) en Jelle Roozenburg (o.a. Lucy Woodward, Alexander van Popta), bestaat Ponsai Panda uit de Franse hoornist Romain Bly, drummer Jimmi Jo Hueting (Jo Goes Hunting, Benjamin Herman) en David Kweksilber (New Cool Collective Big Band, Asko|Schönberg) op saxofoon en klarinet. De bandnaam – die verwijst naar een boom die nauwelijks groeit en een beest dat zich met moeite voortplant – doet wellicht vermoeden dat de heren nogal improductief of apathisch zouden zijn. Onterecht! De energie spat er bij deze groep vanaf.

‘Bonsai Panda laat alle gestampte potten achterwege en de opmars van Bonsai Panda is niet meer te stuiten’, aldus het magazine Jazznu.

Bezetting:
Jelle Roozenburg- gitaar
Louk Boudesteijn – trombone, moog
Romain Bly – hoorn, trompet
Jimmi Jo Hueting – drums
David Kweksilber – saxofoon, klarinet