AM.OK – BRAINTEASER


Event Details


Foto Rosita Stumpel Breuer

Het Bimhuis stuurde componist Tijn Wybenga (1993) op weg met een doel; wijs de weg voor Amsterdamse jazz. Een legendarische jazzclub die bij haar oprichting het centrum was van het eigenzinnige en unieke geluid van de Amsterdamse jazz. Tijdens zijn Nieuwe Makers-traject kreeg Wybenga twee jaar de tijd om te onderzoeken en componeren. Zijn taak om het nieuwe geluid te vangen. Speciaal hiervoor stelde hij AM.OK samen (Amssterdam Modern Orkest).

In juni 2021 kwam het album ‘BRAINTEASER’ uit, bestaande uit 5 composities uitgevoerd door AM.OK (Amsterdams Modern Orkest). Tijn trok inspiratie uit de stad, haar talentvolle musici en de hedendaagse popcultuur. Het resultaat is een synthese van geluid. In tegenstelling tot eerdere iconische, Amsterdamse jazzorkesten begint Wybenga juist met de improvisatie voordat hij composities maakt. Hij nam eerst de AM.OK-leden op in een studio terwijl ze vrij hun instrument bespeelden. Zoals hiphop artiesten als J Dilla jazz- en soulplaten recyclen, zo creëerde Wybenga samples uit de vele improvisaties die hij als zaadjes gebruikte waaruit nieuw werk groeide. Met vakkundig puzzelen en slijpen bouwde hij nieuwe grooves en motieven voor de nieuwe Amsterdamse muziek.

AM.OK doet met Brainteaser wat het moet doen; de weg wijzen. Een presentatie van de belangrijkste nieuwkomers in jazz, versmolten met live electronics en het leven in de randstad. Wybenga schrijft onbeschaamd maar blijft speels, en toont dat AM.OK een grote belofte is als groep!

Muziek
Brainteaser:

Live op NN North Sea Jazz 2021 (NPO productie):

Bezetting: Tijn Wybenga – composer & conductor, Alistair Payne – trompet, Kika Sprangers – sax, Odei Al Magut – trombone, Federico Calcagno – bass klarinet, Pablo Rodriguez – viool, Yanna Pelser – Viola , George Dumitriu – Viola, Pau Sola – cello, Teis Semey – gitaar , Alessandro Fongaro – bass, Jamie Peet – drums, Tom Pritchard – percussie

Locatie: Lindenberg
Zaal open: 20.00
Aanvang: 20.30
Kaarten voorverkoop: € 15 en studenten/jongeren tot 26 € 12,50 . (excl. € 0,79 service kosten)

Kaarten avondkassa: € 17,50 en € 15