Event

donderdag 29 jun 2023
Thiemeloods, Leemptstraat 34 Nijmegen
AVA Trio


Donderdag 29 juni
Thiemeloods, Leemptstr. 34 Nijmegen
AVA Trio

Tijdloze wereldmuziek, aldus Jazzism, of “Jazz meets Midden-Oosten”. Hoewel ontstaan in Groningen zijn het vooral de Mediterrane roots van de 3 musici én hun fantastische jazz-sensibiliteit die hun sound bepalen: een pulserend, bezwerend amalgaam van Zuid-Europese tot Midden-Oosterse klanken en ritmiek, doorspekt met organische improvisaties.

De samenstelling is traditioneel, maar saxofonist-componist Giuseppe Doronzo (o.a. Aterraterr, Magma, Michael Moore Bigtet, All Ellington, Raoul van Der Weide XPE) , bassist Esat Ekincioglu (Kuhn Fu, Turkish Pumpkin) en percussionist Pino Basile nemen ook ongebruikelijke instrumenten mee zoals allerhande frame drums, de Italiaanse foekepot ‘cupa cupe’, de Arabische mizmar en de Chinese hulusi.

Hun album ‘Music From An Imaginary Land’ kreeg in 2017 al het predikaat ‘Beste Debuut Album’, en opvolger ‘Digging The Sand’ (2019) werd internationaal overladen met superlatieve kritieken en bracht de vrijwel constant tourende band op podia in heel Europa en daarbuiten. De zojuist uitgekomen EP ‘Ash’, met twee lange, subliem opgebouwde composities trekt het bandgeluid nog verder richting trance-inducerend vervoering, waarin sierlijke improvisaties en melodielijnen zich subtiel ontvouwen als in een dans van draaiende derwishen.

Aangevuurd door het warme bariton saxgeluid van de virtuose, uit Italië afkomstige Giuseppe Doronzo, het verbindende, diepe basgeluid van Turkse Groninger Esat Ekincioğlu en de drijvende, bezwerende percussie van Italiaan Pino Basile is het resultaat van een adembenemende schoonheid.

“Doronzo moet wel een van de subtielst articulerende baritonsaxspelers ter wereld zijn”, aldus Ken Vos in Jazzism, en daarvan is niks gelogen. Hij levert als componist de hoofdmoot van de composities van het trio en is als instrumentalist een ware beleving.

Voor Podium JIN de gedroomde afsluiting van het voorjaarsseizoen en een zinderende ode aan de zomer!

Bezetting:
Guiseppe Doronzo: baritonsax
Esat Ekincioglu: contrabas
Pino Basile: tamburello, cupa cupe, percussie

Aanvang 20.30, zaal open 20.00
Tickets 15,- vvk, 10,00 <26, 17,50 deur


Aanvang: 20u30

<   overzicht   >