Event

donderdag 21 feb 2008
De Lindenberg, Ridderstraat 23 Nijmegen
JINJAZZ@DeLindenberg: The Ruud Breuls/Simon Rigter Quintet


The Ruud Breuls/Simon Rigter QuintetSimon Rigter (tenor sax) -
Ruud Breuls (trompet) -
Karel Boehlee (piano) -
Jos Machtel (bas) -
Marcel Serierse (drums)
Ruud Breuls en Simon Rigter waren tien jaar lang de frontlinie van the Buddies in Soul, een kwintet in de Hardbop traditie geleid door Cees Slinger en Simon Rigter. Na het overlijden van Cees in 2007 besloten Ruud en Simon nog niet klaar te zijn met elkaar. Er werd een nieuw kwintet opgericht, het Ruud Breuls/Simon Rigter kwintet: een fris nieuw kwintet met een gloednieuw repertoire. De traditie wordt niet uit het oog verloren, maar het kwintet staat ook open voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen, melodie staat centraal.Simon Rigter is een van de vooraanstaande tenorsaxofonisten van de nieuwe generatie. Hij gaf concerten in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Denemarken, Israël en Jamaica. Al in 1998 noemde Down Beat hem een "strong tenor saxist". In Nederland speelde hij in enkele jaren zeven maal in TROS Sesjun, en talloze malen live voor Radio West. Hij was ook veel te beluisteren op het North Sea Jazz Festival, waar hij in 2000 optrad met saxofonist George Coleman en drummer Alvin Queen. Inmiddels is Simon te horen op een 25-tal cd's, o.a. met Slide Hampton, Curtis Fuller en John Marshall. Hij Maakte deel uit van de Three Tenor Case, met o.a. Ferdinand Povel en Sjoerd Dijkhuizen en Cees Slingers Buddies in Soul. Hij geeft les aan conservatoriums in Rotterdam en Zwolle. Met altist Marco Kegel speelt hij in de combinatie Saxology muziek in de stijl van Lennie Tristano, Lee Konitz en Warne Marsh. Verder speelt hij in het Erik Doelman Kwartet, in Vijf op de Schaal van Rigter (met o.a. zijn vader Bob Rigter) en The Dutc h Jazz Orchestra, The Rotterdam Jazz Orchestra en The Jazz Orchestra of the Concertgebouw.Ruud Breuls (Trompet) studeerde in 1988 af aan het Conservatorium van Amsterdam (voorheen het Hilversums Conservatorium). Hij won in datzelfde jaar de Wessel Ilcken prijs te Loosdrecht. Sinds 1990 is hij als docent jazz-trompet verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en sinds 1996 is hij trompet-solist van het Metropole Orkest. Hij nam inmiddels al vele producties op met o.a. Bob Brookmeyer, Vince Mendoza, Jim McNeely, Mike Abene, Mike Stern, Bob Mintzer, Joe Lovano, Jeff Beal, Kenny Barron, Ronny Cuber en Bill Holman. Ook maakte Ruud deel uit van de 'Stylus Horns', de viermans blazerssectie met o.a. Wim Both, die op de CD's van bekende Nederlandse artiesten speelt (o.a. Marco Borsato, René Froger, Gordon en Lee Towers). Verder speelt Ruud nog in twee jazz-groepen: 'Buddies in Soul' en 'Major League' en de Big Bands: 'Jazz Orchestra of the Concertgebouw', 'Dutch Jazz Orchestra', 'Cubop City Big Band', Timeless Jazz Orchestra', 'The Frits Landesbergen Baileo Big Band' en 'The Beets Brothers Orchestra'. De ritme sectie bestaat uit Karel Boehlee (piano). Hij speelt o.a. bij Toots Thielemans. Karel Boehlee is een gewilde begeleider en is misschien wel bij uitstek een musician's pianist, adequaat ondersteunend, precies elke noot op de juiste plaats.

Jos Machtel (bas) speelt naast contrabas tuba en (ventiel) trombone. Jos tourde door heel Europa, woonde en speelde in Madrid en Kansas City en geeft les op verschillende conservatoria. Hij speelde o.a. met; Deborah Brown, Sal Nestico, Lee Konitz and Woody Shaw. Verder speelt Jos bij het Brussels Jazzorkest; "Benjamin Herman Trio", the "Herman/Van der Grinten Quartet", "Joris Roelofs 4-tet" , Dick de Graafs "Jazz Meets Classic" en het "Metropole Orchestra".
Marcel Serierse (drums) speelt o.a. in het Dutch Jazzorkest en is een veelgevraagd sessiemuzikant in zowel de pop- als jazzwereld. Met een aantal muzikanten werkt hij langdurig samen, zoals Laura Fygi, Ilja Reijngoud en Rosenberg Trio. Daarnaast geeft hij les aan het Conservatorium van Amsterdam.Meer informatie: http://www.simonrigter.comHet concert van dit splinternieuwe kwintet in de Lindenberg Nijmegen wordt georganiseerd door de Stichting Jazz & Impro Nijmegen.

Aanvang: 21u00

<   overzicht   >