Home Over Agenda Archief Media Nieuwsbrief Stichting Contact

Archief

JINJAZZ@DeLindenberg - Francien van Tuinen met Tripod

donderdag 25 nov 2010

De Lindenberg Ridderstraat 23 Nijmegen

JINJAZZ@DeLindenberg - Francien van Tuinen met Tripod
De carrière van Francien van Tuinen kan samengevat worden als een grote muzikale ontdekkingsreis. Zo verkent zij op het album 'A Perfect Blue Day' (2003) het grensvlak tussen pop en jazz. Om vervolgens op het met een Edison genomineerde album 'Muzyka' (2005) composities van van o.a. Brahms, Debussy en Satie te bewerken tot eigentijdse composities.  

Met Tripod slaat Francien een nieuwe weg in. De naam 'Tripod' refereert aan de bezetting van bas, drums en saxofoon/klarinetten; een line up waarbij een akkoordinstrument ontbreekt en waarop haar stem als op een driepoot rust, zoals te horen is op het album 'Daytrippers'. Op dit album gebruikt ze haar stem als een instrument, het begeleidende trio zoekt hierin met haar de grezen van de mogelijkheden op. De muziek van Tripod is hierdoor verrassend, ruimtelijk en origineel, maar tegelijkertijd ook warm en toegankelijk doordat altijd het lied en de teksten voorop blijven staan.
Het repertoire van eigen werk, Amerikaanse traditionals en werk van componisten zoals Bob Dorough en Alec Wilder, zorgt ervoor dat een concert van Tripod een spannende muzikale reis is voor zowel het publiek als voor de muzikanten!

Tripod bestaat uit:  

Francien van Tuinen - Zang
Jasper Blom - Saxofoon/Klarinetten
Jeroen Vierdag - Contrabas
Joost Patocka - Drums

  Press quotes:
“Haar stem blijft groeien, krijgt alsmaar meer diepgang en authenticiteit.” – De Telegraaf“Van Tuinen en Blom vormen een soort moderne versie van Billie Holiday en Lester Young. Ze vullen elkaar perfect aan, zowel qua klank als qua timing en intonatie” - Jazz“Zijn drie instrumentale steunpilaren genoeg om de plaat interessant te houden? Absoluut. Een akkoordinstrument wordt niet gemist.” – JazzFlits“Het is een zeer doorzichtige muzikale constructie die swingt, speels is, akoestisch klinkt, maar waarbij toch op smaakvolle wijze gebruik wordt gemaakt van enige electronica” “ De aanpak van stukken als Stardust, Nothing Like You en The Surrey With The Fringe On Top is zeer verrassend.” – Jazzism“Het album is spatzuiver opgenomen, elk nootje is hoorbaar” Dat is een genot, omdat die noten getuigen van bevlogenheid en een groot muzikaal vakmanschap. “ – Het ParoolLinks:
http://www.francienvantuinen.com
http://www.myspace.com/francienvantuinen

foto's

laatste updates

Image
Yussef Dayes plays the music of Black Focus (GB)

Weer zo’n band uit Engeland die jazz een nieuwe kant op duwt. Wat begon als een eenmalige livesessie voor het online underground muziekkanaal Boiler Room werd een project dat in rap tempo verder groeit. Al tijdens de repetities voelden toetsenist Kamaal Williams en drummer Yussef Dayes dat de telepathische grooves naar meer smaakten. Als Yussef Kamaal laat dit Londonse duo zich inspireren door het vroegere fusionwerk van Herbie Hancock en Miles Davis, maar voegt daar invloeden uit de Britse dance en elektronica scene zoals jungle en broken beat aan toe. Dj en labeleigenaar Gilles Peterson tekende hen onmiddellijk op zijn Brownswood Recordings label. Het debuut Black Focus uit 2016 sloeg in als een bom. Na een aantal optredens onder de naam Yussef Kamaal hebben de heren besloten ieder hun eigen weg te gaan en presenteert FJIN de band van drummer Yussef Dayes.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.