Home Over Agenda Archief Media Inschrijven concertagenda Stichting Contact

Archief

Jazzin presenteert - Yuri Honing Acoustic Quartet - Goldbrun


woensdag 01 nov 2017

Brebl Waalbandijk 14 Nijmegen

Jazzin presenteert - Yuri Honing Acoustic Quartet - GoldbrunYuri Honing

'A tribute to Europe, heroism and nature'

Met zijn akoestische kwartet maakt saxofonist en componist Yuri Honing zijn 22ste album bekend. Goldbrun gaat over Europa en heldhaftigheid. In een tijd waarin Europa voortdurend onder bespreking staat, verdedigt Honing de Europese geschiedenis en identiteit in een muzikaal bindend album. Een held in het perspectief van Honing, slaat uiteindelijk altijd in een held. Er zijn veel soorten helden; iconische, mythische en echte.
Tijdens de opname van Goldbrun is de vader van Yuri - zijn eerste en laatste held - overleden. Hij herinnerde hem aan iets: John Coltrane's meesterwerk A Love Supreme, dat voor vele decennia als een onbeantwoorde vraag was voor Yuri, waarvoor hij een persoonlijk antwoord nodig had. Met Goldbrun heeft Yuri in sommige opzichten zijn uiterst persoonlijke, eigentijdse en Europees antwoord gegeven op dit meesterwerk. In de late 19de eeuw leerde Wagner zijn favoriete leerling Richard Strauss de vaardigheden van het Duitse Romantiek. Na W.O. II, aan het einde van zijn leven heeft Strauss zijn beroemde 'Vier Letzte Lieder' samengesteld, een meesterwerk van Neo-Classicisme, die Yuri heeft geïnspireerd om Golbrun te componeren. Goldbrun heeft zeven delen die eindigen met een hemelvaart. Goldbrun is op vele manieren een unieke eerbetoon aan het Romantiek.Yuri Honing werkte met mensen zoals Pat Metheny, Paul Bley, Craig Taborn, Kurt Rosenwinkel, Charlie Haden en vele anderen. Voor zijn album Seven (2001), met Paul Bley, Gary Peacock en Paul Motion, en won hij zijn eerste Edison. In 2012 won Honing de Boy Edgar-prijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland, als oeuvreprijs voor de meer dan twintig albums die hij sinds 1992 maakte.
Vorig jaar werd zijn album Desire genoteerd als album van het jaar door de algemene Nederlandse pers en uiteindelijk won Honing zijn tweede Edison.'One of the most fearless and creative saxophonists of the moment’ ~ The TimesBezetting

Yuri Honing - tenorsaxofoon

Wolfert Brederode - piano

Gulli Gudmundsson - bas

Joost Lijbaart - drumsWebsitewww.yurihoning.com

laatste updates

Image
Mike Boddé en Hermine Deurloo

Op 22 augustus 2016 overleed mondharmonicagrootheid en jazzlegende Jean-Baptiste Frédéric Isidor, Baron Thielemans, oftewel Toots Thielemans. Pianist, zanger en tv-persoonlijkheid Mike Boddé brengt samen met de chromatische mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo een ode aan deze grootmeester van de jazzharmonica, die hen beiden muzikaal zeer heeft geïnspireerd.

Lees meer

Media


Van de foto's van Lucas Hüsgen zijn afdrukken te verkrijgen, op professioneel papier, in passepartout, of ook ingelijst. Voor meer informatie: lh@lucashusgen.net.